&Uacutej módszer ismeretlen írások megfejtésére

Számítógépes elemzéssel próbálják megfejteni az eddig ismeretlen indus írást.Több olyan ókori szövegmaradvánnyal rendelkezünk, amelyet eddig még nem sikerült megfejteni, ugyanis minden támpont hiányzik a jelek értelmezéséhez; a nyelv, amelyen íródtak, teljesen ismeretlen.

Ilyenek a pakisztáni–indiai határ közelében talált, nagyjából 4000 éves indus szövegmaradványok is, amelyek megfejtésén most indiai és amerikai kutatók dolgoznak egy új módszer segítségével.

A leleteken talált szimbólumokat a Washingtoni Egyetemen számítógépbe vitték, amely statisztikai elemzés után modelleket készített, és képes volt a felállított szabályok szerint a hiányos szövegrészleteket kitölteni, valamint új szövegeket alkotni.

A pontos jelentés megfejtésében csak egy „rosette-i kő” – egy szótárnak használható többnyelví írás – hozhatna áttörést, ennek hiányában a kutatók kénytelenek a kétes kimenetelí számítógépes modellalkotással dolgozni.

Ha sikerül a számítógépes modell alapján az ismeretlen nyelv struktúráját meghatározni és valamelyik ismert nyelvével összevetni, majd köztük hasonlóságokat, egyezőségeket találni, ezzel a módszerrel is van esély az áttörésre.