Kiállítás az utolsó azték uralkodóról a British Museumban

Az utolsó azték uralkodóról nyílt kiállítás a British Museumban, II. Moctezuma félistenként uralkodott a mai Mexikó központjában a spanyol hódítók megérkezéséig."Számos kiállítást rendeztünk már az azték kultúráról, de a mostani egy kalandos felfedezés, amellyel azt próbáljuk megérteni, hogyan élt a mexikói spanyol hódítás korának egyik főszereplője" – mondta Colin McEwan, a 2010. január 24-ig nyitva tartó "Moctezuma: azték uralkodó" címí kiállítás társszervezője.

"Ez az első alkalom, hogy Moctezuma nemzetközi porondra lép" – tette hozzá. Mintegy 400 ezer látogatót várnak a gyarmatosítás puszítása elől megmenekült kincseket bemutató tárlatra. II. Moctezuma 1496-ban született, ő volt a mexika nép kilencedik és utolsó uralkodója. Fővárosának, Tenochtitlannak a maradványai a jelenlegi Mexikóváros alatt találhatók. 1502 és 1520 között uralkodott, csak rövid idővel élte túl a Hernán Cortés vezette konkvisztádorok hódítását.
A múzeumnak sikerült egy kiállításra összegyíjtenie a Moctezumával kapcsolatos, illetve nevét jelképező gliffel (jelképírás eleme) jelzett szobrok többségét.

A kiállítás egyik különleges darabja a Szent háború teocallija, egy piramis alakú templomot (teocalli) formázó, egy tömbből kifaragott, több mint egy tonna súlyú kőszobor, amely most először kerül ki Mexikóból.
A kiállítás Moctezuma életét három témára bontja, a politikai vezető, a félisten és a területét kibővítő és áldozati foglyokat ejtő harcos alakját bemutatva.

A tárlat jelentős helyet szentel az emberáldozatoknak: itt látható mindenekelőtt egy cuauhxicalli rituális edény a napistennek szentelt áldozatok (feltehetően emberi szívek) számára, valamint egy türkiz és gyöngyház berakással díszített markolatú rituális tőr.

A türkiz és a zöldeskék szín a hatalmat jelképezte a mexika kultúrában. Ez volt az uralkodók kedvelt drágaköve, türkizzel díszítették a rituális tárgyakat és a hivatalos ajándékokat is. Amikor Moctezuma először találkozott az aranyra éhes Cortéssal, kétfejí kígyót (az Esőisten egyik attribútumát) ábrázoló türkiz melldíszt ajándékozott neki.