Priaposz visszanyerte péniszét Poussin festményén

Hála egy új restaurációnak, Priaposz, a termékenység görög istene visszanyerte Nicolas Poussin (1594-1665) egyik festményén péniszét, amelyet az idők során későbbi piktorok eltüntettek – méghozzá úgy, ahogy a fontos szervet a francia festő eredetileg vászonra varázsolta, vagyis az istenség hagyományos ábrázolásához híen erekcióban."Puszta szeméremből elrejtették Priaposz falloszát, az ilyesmi a múltban elég gyakori volt" – mondta el a Folha címí Sao Pauló-i lapnak Regina Pinto Moreira, aki 30 éve a párizsi Louvre restaurátora és két másik francia szakértővel együtt nyolc hónapon át dolgozott a festmény eredeti szépségének helyreállításán.

A viszontagságos sorsú képen sérülések és lyukak voltak, ezért Moreira asszonynak több olyan festékréteget el kellett távolítania a restaurálás során, amely az elmúlt 300 év után került a vászonra, így tínt elő az eredeti részlet. A Sao Pauló-i múzeum gyíjteményének részét alkotó alkotás címe Hyménée travesti pendant un cérémonie a Priape, vagyis a házasság istenét ábrázolja, aki a termékenység istenének öltözik egy ceremónián.

A képet a brazíliai francia év keretében restaurálták és szeptember 8-ától állítják ki. A 3,72 méter széles és 1.66 méter magas nagyméretí vászon felújítása a Folha értesülése szerint 150 ezer euróba (több mint 41 millió forint) került.

A képen Hymen, a házasság görög istene női ruhát visel, és termékenységi táncot ad elő Priaposznak. Priaposzt a görög mitológiai ábrázolás mindig erekcióban lévő hímtaggal jeleníti meg, és ezt Poussin eredeti képe is kidomborítja. Az 1634 és 1638 között festett kép a spanyol királyi család tulajdona volt. Feltehető, hogy a "szemérmességi korrekcióra" a XVIII. század során került sor a szigorú katolikus erkölcsöket hirdető Spanyolországban.

A napóleoni háborúk során a kép angol arisztokraták kezére jutott, majd a múlt században egy francia gyíjtőnek adták el, akitől 1953-ban Francisco Assis Chateaubriand, a befolyásos lapszerkesztő, a Sao Pauló-i múzeum alapítója vásárolta meg.