Rohamosan pusztul az ausztráliai Nagy-korallzátony

A globális felmelegedés és a part menti fejlesztések miatt komoly veszélybe került a világ legnagyobb élő organizmusának számító ausztráliai Nagy-korallzátony – derült ki egy friss tanulmánybólAz 1981 óta a világörökség részeként számon tartott koralltelep mintegy 345 ezer négyzetkilométeren terül el Ausztrália keleti partjainál, és bár más rokonaihoz képest jóval kedvezőbb az elhelyezkedése, a kihalás veszélye fenyegeti.

"A jelenlegi intézkedések ellenére is rosszak a Nagy-korallzátony jövőbeli kilátásai, sőt talán az ökoszisztéma katasztrofális károsodását sem tudjuk elkerülni" – mondta a helyi kormány egyik illetékese.

A korallzátony utóbbi öt évének "egészségügyi" állapotát vizsgáló jelentés szerint elsősorban a klímaváltozás, a vízminőség romlása, a part menti fejlesztések és az illegális halászat jelenti a legfőbb problémákat. Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi szervezetének (IPCC) kutatóit idéző tanulmány figyelmeztet arra, hogy a Nagy-korallzátony "funkcionálisan kihalhat" a következő évtizedekben, és a halálos korallkifehéredés folyamata valószíníleg általános problémává válik 2030-ra.

(A kifehéredés során az apró korallorganizmusok – általában a magas hőmérséklet hatására – elpusztulnak, és nem marad belőlük más, csupán a fehér mészkőváz.) A korallzátony számított egykor a világ egyik legsokszíníbb és legrendkívülibb ökoszisztémájának. A különböző tengeri fajok populációinak száma még ma is nagy, ám az olyan ökológiailag fontos fajok, mint a tengeri tehenek rendjébe tartozó dugongok, a tengeri teknősök és a madarak, valamint néhány cápafaj egyedeinek száma jelentősen megcsappant az utóbbi időben.

A különböző korallbetegségek egyre súlyosbodó problémát jelentenek, akárcsak az olyan kártevők megjelenése, mint a töviskoronás tengericsillag.  Az Ausztráliai Tengerkutató Intézetnek egy ugyancsak most közzétett jelentése szerint a Nagy-korallzátony északi részénél az óceán hőmérséklete egy fokkal melegebb az átlaghoz képest a téli időszakban, ami előmozdíthatja a korallfehéredést.

Ausztrália környezetvédelmi minisztere, Peter Garrett és a queenslandi miniszterelnök, Anna Bligh a koralltelep vízminőségének javítását célzó tervezetet ismertetett, amely egy tavalyi tanulmány nyomán született. Az elemzés kimutatta, hogy a mezőgazdaság komoly pusztító hatással van a korallzátornyra. A mostani kezdeményezés célja, hogy 2013-ig felére csökkentsék a tengerbe jutó káros hatású mezőgazdasági tápanyagok és rovarirtószerek mennyiségét.