Szenzációs ókori pénzérme-lelet Izraelben

Ritka pénzérmék eddigi legnagyobb gyíjteményét találták meg egy barlangban a Júdeai-hegyekben, Izraelben – az arany, ezüst és bronzból vert pénzek a Bar Kohba által vezetett Róma-ellenes felkelés (Kr.u. 132-135) idejéből származnak.A lelet a Héber Egyetem és a Bar-Ilan Egyetem barlangkutató projektjének köszönhetően került napvilágra – olvasható a ScienceDaily (www.sciencedaily.com) címí tudományos hírportálon.

A kutatók körülbelül 120, három adagba porciózott pénzérmét találtak egy barlang rejtett szárnyában, ahová keskeny és veszélyes átjárón lehet bejutni. A legtöbb darab kiváló állapotban vészelte át a csaknem két évezredet. Az érmék nagy része római eredetí, amelyeket lázadók "újravéstek". A felkelők saját jelképeikkel látták el a pénzérméket: némelyeken a jeruzsálemi templomot ábrázolták, rajta a Jeruzsálem szabadságáért jelszóval.

A többi eredeti állapotban fennmaradt római pénz, amelyet a birodalom más pontján, vagy Izrael földjén míködő pénzverdében verettek.

"Ez a felfedezés alátámasztja a feltételezést, miszerint a felkelők nem csupán az elhagyatott Júdeai sivatagban, hanem a síríbben lakott területen lévő barlangokban is rejtőzködtek" – magyarázta Amosz Frumkin, a Héber Egyetem professzora, aki szerint a lelet újabb ismeretekkel szolgál a Bar Kohba felkelésről, amelyről nem maradt fenn túl sok hitelt érdemlő adat.

Amosz Frumkin szerint a leletnek különös jelentőséget ad, hogy Betár közelében fedezték fel. Az ókori Betár volt ugyanis a felkelők utolsó védőbástyája.

Boaz Zisszu, a Bar-Ilan egyetem kutatója érdekességként azt emelte ki, hogy a menekülők étel-ital, fegyverek és pénz mellett, számtalan írást is magukkal vittek. Némelyek elhagyott házuk kulcsát is őrizgették, abban a reményben, hogy egy napon visszatérhetnek otthonukba. Azok, akik a jobb időkre várva, elrejtették a pénzt, azonban sohasem tértek vissza, hogy elvigyék értékeiket.