Egy vírust is aktivál a szklerózis multiplex elleni szer

A szklerózis multiplex kezelésére használt egyik szer felébreszt és felerősít egy ritka, agyat megtámadó vírust – közölték szerdán amerikai kutatók.Ezek a változások még azoknál a pácienseknél is lezajlanak, akik egyébként előtte nem mutatták a fertőzés jeleit. A natalizumab hatóanyagot az immunreakciók gyengítésére tervezték, mert a szklerózis multiplexes pácienseknél az immunrendszer tévesen ellenségként ismeri fel, és ezért megtámadja a beteg saját szervezetét.

Igor Koralnik, a Harvard Egyetem orvosi iskolájának munkatársa kollégáival 19 pácienst vizsgált meg, akik éppen elkezdték szedni a szert. A kutatók a JC jelí vírust keresték szervezetükben, amely Koralnik nyilatkozata szerint a lakosság 90 százalékában jelen van. "Egészséges egyéneknél azonban a vírus alvó állapotban marad a vesében, és nem okoz problémát" – tette hozzá.

A New England Journal of Medicine legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint a 19 páciens vizeletmintáiban egy év elteltével megugrott a JC vírus szintje, 18 hónap elteltével pedig a páciensek 60 százalékának vérsejtjeit megfertőzte a vírus.

A kutatás igazolta, hogy a hatóanyag az immunrendszer T-sejtjeinek míködését befolyásolta. "A vírus aktiválódása és átalakulása elsőként a vesében történhet meg, majd amint a feléledt vírus a vérbe kerül, könnyedén eljuthat az agyba is" – magyarázta Koralnik.

Ennek ellenére a páciensnek nem javasolták a kutatók, hogy hagyják el a szer használatát, mert nem tapasztaltak olyan agyi elváltozásokat náluk, amely indokolttá tette volna ezt.