A dinitrogén-oxid roncsolja leginkább az ózonréteget

A dinitrogén-oxid, ismertebb nevén a kéjgáz az az anyag, amely a legjobban roncsolja az ózonréteget; tudósok szerint a XXI. században nem is lesz ennél pusztítóbb anyag, amely ártana a Földet védő rétegnek.A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) által készített tanulmányból kiderül: az erős üvegházhatású dinitrogén-oxid kibocsátásának visszafogása "győzelem lenne az ózonréteg és az éghajlat számára is".

A dinitrogén-oxid a freongázokat (CFC) megelőzve került a legártalmasabb anyagokat számba vevő lista élére, a CFC gázokat ugyanis az 1987-es montreali egyezmény értelmében fokozatosan kivonják a használatból. A freongázokat olyan mindennapos termékeknél használták mint amilyen például a hítőszekrény.

Évente mintegy 10 millió tonna kéjgáz – a világon mért kibocsátás egyharmada – emberi tevékenységből származik, többek közt a trágyázásból és a fosszilis energiahordozók felhasználásából szabadul fel sok dinitrogén-oxid. Az ártalmas anyag azonban a természetben is nagy arányban szabadul fel, például a talajban lévő baktériumok is termelnek dinitrogén-oxidot.

"A dinitrogén-oxid nagy előretörése a montreali egyezménynek köszönhető. Az ártalmas gáz jövőbeni korlátozása azonban növelné az ózonréteg felépülését a jelenlegi legyengült állapotából" – jegyezte meg A.R. Ravishankara, a tanulmány vezető szerzője.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja korábban arról számolt be, hogy a montreali megállapodásnak köszönhetően az ózonréteg állapota a következő évtizedekben javulni fog. Bár a 22 éve elfogadott szerződés nem tett említést a dinitrogén-oxidról, a kiotói egyezmény foglalkozott vele.

A megállapodás értelmében a fejlett országok az 1990 előtt mért szintnél öt százalékkal kevesebb dinitrogén-oxidot bocsáthatnak ki 2008 és 2012 között.