November 27-től a mozikban a Drága Elza!

Bemutatták a Drága Elza! cí­mű II. világháborús filmet. Látványos akciójelenetek, speciális effektek, gyorsí­tások és szuperlassí­tások, valamint népzenei elemeket használó rockzene fokozza a feszültséget az új magyar moziban.A Drága Elza!, amely független produkcióként állami támogatás nélkül készült, több egy háborús filmnél. Megmutatja, hogy a legnagyobb harcainkat valójában saját magunkkal ví­vjuk, mindezt a háború poklát megjáró Lombos közlegény megpróbáltatásain keresztül láttatják a fiatal alkotók.

Füle Zoltán rendezőt mindig is érdekelték a II. világháború eseményei, mivel Magyarországon elég régen nem készült film a témában, úgy gondolta, eljött az ideje, hogy a vásznon elevení­tsen meg egy háborús történetet. “Számos forgatókönyvötletet végiggondoltunk mire megszületett a Drága Elza! végső változata, de úgy érzem sikerült elérnünk a célunkat. Nevezetesen, hogy megmutassuk egy fiatal magyar honvéd pokoljárását a keleti fronton. A háború rideg valósága mellett szerelmi szál és bibliai utalások is átszövik a filmet, amely november 27-től kerül a magyar mozikba” – mesélte a rendező, akinek az egyik kedvenc része a főcí­m, amely egy vágatlan jelenet, tökéletesen időzí­tett robbantásokkal és több mint 60 szereplő összehangolt játékával.

A filmben főszerepet játszó Makray Gábor (Lombos közlegény) nagyapja történeteiből merí­tett ihletet a forgatások során. “Az anyai nagyapám megjárta a II. világháborút. Rengeteget mesélt és mesél ma is, amelyek most egytől egyig megelevenedtek a karakterem megformálása során. Lombos közlegény szerepével és ezzel a filmmel szeretnék előtte is tisztelegni” – mondta el a szí­nész, aki élete első komoly filmes szerepét alakí­totta a háborús moziban.

Főbb szerepekben: Makray Gábor, Bodor Géza, Varga Tamás és Ripli Zsuzsanna
Rendező: Füle Zoltán
Operatőr: Grátz Márk

A Drága Elza! november 27-től látható az alábbi mozikban:

Közönségtalálkozók:
November 26. 18.00 Cinema City Győr
November 27. 18.00 Cinema City Debrecen
November 28. 18.00 Cinema City Alba
November 29. 20.00 Palace Mammut
November 30. 18.00 Cinema City Miskolc
December 04. 18.00 Cinema City Sopron
December 06. 18.00 Cinema City Pécs
December 09. 18.00 Belvárosi mozi Szeged

Szinopszis:
1942 végét í­runk. Ukrajna, keleti front. Itt szolgál Lombos honvéd (Makray Gábor), a hazájához hűséges katona, akinek friss házasként egyetlen vágya, viszontlátni ifjú feleségét. Egy adminisztrációs hiba miatt azonban lemarad a hazafelé tartó vonatról. Azt gondolja, rosszabb már nem jöhet, az igazi pokoljárás viszont csak akkor kezdődik számára.

A 3 nyelvet beszélő, művelt, fiatal tanár elkeseredetten teljesí­ti a kötelességét, ismét fegyvert ragad, és tovább menetel a keleti fronton. Egy támadás során megsebesül, és egy gödörben vészeli át az éjszakát az ellenséges vonalak mögött. Ekkor ismerkedik meg egy titokzatos öregemberrel (Varga Tamás), és ez a találkozás mindent megváltoztat. Az öreg szavai megingatják a közlegény családjába és a hazájába vetett töretlen hitét. Hajnalban orosz katonák találnak rájuk. Lombos fogságba esik, majd az aknákat saját testükkel hatástalaní­tó büntetőszázadba, a “taposók” közé kerül. Az öregember ezek után az ellenség sorai között is fel-feltűnik, árnyként jár-kel, és tanácsaival próbálja mindenáron életben tartani a fiatal katonát. Lombos közlegény célja ettől kezdve: megszökni, túlélni és hazajutni a családhoz, Magyarországra…