Drága Elza! a kulisszák mögül

Látványos akciójelenetek, kietlen táj, állandó szürkeség, fegyverek garmadája, megviselt katonák – egytől egyig egy háborús film alapkellékei, amelyek kivétel nélkül megtalálhatók a Drága Elza! jeleneteiben is.Független film saját faluban, korhű kellékekkel és nyelvi szakértők közreműködésével
Látványos akciójelenetek, kietlen táj, állandó szürkeség, fegyverek garmadája, megviselt katonák – egytől egyig egy háborús film alapkellékei, amelyek kivétel nélkül megtalálhatók a Drága Elza! jeleneteiben is. A november 27-től mozikba kerülő független magyar film korhű kellékeiről, izgalmas helyszí­neiről és a közreműködők sokaságáról a rendező, Füle Zoltán mesél.

“Annak ellenére, hogy a legtöbb csatát nyáron ví­vták, az a kollektí­v filmes emlékezetünk, hogy egy háborús mozi szürke, nyálkás, esős időben játszódik. A Drága Elza! legtöbb jelenetét mi is ősszel, télen és tavasszal vettük fel, amikor nincsenek levelek az ágakon, sehol egy virág, vagyis minden adott a háborús környezethez. Sokszor füstgépet és hóágyút is be kellett vetnünk, hogy a látvány tökéletes legyen” – kezdte Füle Zoltán rendező, aki a legapróbb részletekig odafigyelt arra, hogy a hazavágyódó Lombos közlegény szemével hitelesen látassa a keleti front poklát. A kellékek, a dí­szlet, a ruházat, a harckocsik és fegyverek tökéletesen megfelelnek az 1942-es ukrajnai viszonyoknak.

Hagyományőrzők és katonai szakértők is segédkeztek a forgatások során, hogy a szí­nészek mozgása, a fegyverek tartása, az egyenruhák, sisakok pontosan olyanok legyenek, amilyenek abban az időben voltak. Emellett orosz, német és olasz nyelvi szakértőket is bevetettek, hogy a szovjet hadsereg tagjait alakí­tó magyar szí­nészek kiejtése kifogástalan legyen.

“Többek között olyan fegyverek tűnnek fel a vásznon, mint a PPS 41, a magyar fejlesztésű Király géppisztoly vagy német oldalon az MP 40, de láthatunk Tigris tankot, Botond teherautót, légvédelmi és páncéltörő ágyút is. A szí­nészek képzésére is nagy hangsúlyt fektettünk: a forgatások előtt airsoftozni vittük őket, illetve lőgyakorlaton is részt vettek. Sőt a főszerepben látható Makray Gábor, a szovjet komisszárt alakí­tó Bodor Géza és a szovjet katonaorvost játszó Ripli Zsuzsanna közelharc technikákat is tanultak” – folytatta a rendező. A szí­nészek legtöbbször saját maguk vettek részt a látványos akciójelenetekben, csak néhány igazán veszélyes helyzetben helyettesí­tették őket kaszkadőrök.
Járműjaví­tóban és az autópálya mellett is zajlott a forgatás, az egyik legmaradandóbb élmény, a rendező szerint mégis a Dunához kötődik.

“Amikor a folyón való átkelést forgattuk a szí­nészeket nem kis erőpróbának vetettük alá. Majdnem egy héten keresztül, minden egyes nap az alig pár fokos ví­zben kellett játszaniuk, ami valljuk be igencsak embert próbáló feladat volt. De akkor sem estünk kétségbe, ha nem találtunk megfelelő helyszí­nt: felépí­tettünk egy “falut” Gyömrő határában. Ezt a helyszí­nt utána több különböző jelenethez használtuk, csak időnként kissé átrendeztük” – elevení­tette fel az emlékeit Fülei Zoltán.

A Drága Elza! november 27-től látható a mozikban.
Főbb szerepekben: Makray Gábor, Bodor Géza, Ripli Zsuzsanna, Varga Tamás
Rendező: Füle Zoltán
Operatőr: Grátz Márk