Az IBM tudósai DNS-technológiát kutatnak processzorgyártáshoz

DNS-molekulákból készítenének mikroáramköröket az IBM fejlesztői. Az újítás miniatír és az eddigieknél sokkal nagyobb teljesítményí processzorok alapját képezheti.A kutatás arra keres választ, hogy milyen módon lehet a molekulákat úgy elrendezni a chipek felső részén, hogy egyfajta tartóállványként funkcionáljanak, amelyek több millió apró szénalapú nanocsövet és nanorészecskét tartanak meg. Utóbbiak a szakemberek szerint tranzisztorként szolgálnának a jövő számítógépes processzorai számára.

A gyártók évtizedek a chipek miniatürizálásán dolgoznak azért, hogy növeljék a teljesítményt, de az energiafelhasználást csökkentsék – számol be a Yahoo internetes hírszolgáltatása (news.yahoo.com). A leggyorsabb processzorokat napjainkban 45 nanométeresre gyártják, de amint pár év múlva 22 nanométerre csökken ez a méret, összeállításuk és gyártásuk sokkal nehezebb és drágább lesz – nyilatkozta Bob Allen, az IBM kutatórészlegének egyik vezetője.

Az új technológia olyan munkán alapszik, amelyet Paul Rothmund, a Kaliforniai Míszaki Egyetem tudósa dolgozott ki. Rothmound arra jött rá, hogy a DNS-molekulák adott helyzetben maguktól szabályos formákká alakulnak: háromszögekké, négyzetekké, csillagokká. A DNS ezen felül óriási mennyiségí komplex információt képes hordoz, ezt a tulajdonságát pedig különböző területeken is lehet felhasználni – például jelen esetben a számítástechnikában is.

A gyártáshoz a tudósok először hagyományos technológiák segítségével nyomtatási sablonokat gyártanak azon minták alapján, amelyekből a processzorokat gyártják. Aztán a DNS-t tartalmazó oldatot szilícium alapra helyezik, ezen alakulnak ki a különféle formájú molekulák a felületen lévő nyomtatási sablonokhoz kapcsolódva.

A Rothmunddal dolgozó IBM-kutatók számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy miképpen rögzítsék az áramkörök nanorészecskéit az így elkészített "DNS-állványra". Bár a technológia ígéretes, a tudósok szerint még több évre járunk attól, hogy használni is lehessen. Bob Allen szerint még túl korai megmondani, hogy valódi áttörésről van-e szó, de az már most világos, hogy a hatalmas hatalmas lehetőségek rejtőzhetnek benne.