Ekkehard Ophoven – Vadon élő állatok

Kivel ne esett volna már meg, hogy az erdőben vagy akár egy városi parkban sétálva érdekes, keresztbe rakott ürüléket vagy jellegzetesen megrágott tobozt talál. Vajon ki járt erre? Milyen állat hagyta hátra e nyomokat?

Ekkehard Ophoven könyve azoknak nyújt hasznos segí­tséget, akik nyitott szemmel járnak a természetben, és szeretnének többet tudni arról, hogy milyen állatok fordulnak elő a környékükön. Aki nyugodtan sétálgat hajnalban vagy alkonyatkor a környező parkokban, erdőkben, az sok állatot észrevehet, különösen, ha tudja, hogy mire kell figyelni. Ekkehard Ophoven ma szabadúszó í­ró, számos szakmai folyóiratban megjelent tudományos cikk és könyv szerzője. Diplomás erdész, korábban vad- és erdőbiológiai szakértőként dolgozott, mindmáig szenvedélyes vadász és sikeres kutyás. Vadászati tárgyú könyvei főként Németországban közismertek és népszerűek. A Vadon élő állatok cí­mű könyve lényegre törő és alapos határozókönyv vadászjelölteknek és gyakorló vadászoknak.

A szakmai szervezetek évek óta javasolták az állami vadászvizsga követelményeinek szigorí­tását, ami a vidékfejlesztési miniszter rendelete nyomán 2013-ban be is következett. Ma már nem elég sikeres vizsgát tenni, kötelező előtte egy kilencvenórás tanfolyam elvégzése is. Ophoven könyve a tanfolyam fajismereti részéhez maradéktalanul megfelelő. A kötetben százharmincnyolc faj szerepel, amelyeket igen részletesen mutat be, több mint kétszáz fénykép, nyolcvan rajz segí­tségével. Megadja az állat minden lényeges jellemzőjét (méretét, súlyát, fogképletét, tolla vagy szőre mintázatát).

A jellegzetes faji bélyegek mellett szól a lábnyomokról, tojásokról, ürülékről, viselkedési sajátosságokról, szaporodásról, a fajra jellemző parazitákról és ellenségekről, vadászhatóságról is. A kötet audio-CD-mellékletén kilencvenhét állatfaj hangja hallható. A szerző elsősorban a Németország, Ausztria, Svájc és Magyarország területén élő állatok bemutatására törekedett, í­gy minden hazánkban honos vadfaj – vadászható és természetvédelmi védettség alatt álló egyaránt – meglelhető benne. Akadnak olyanok is, amelyek nálunk nem élnek, mint az európai bölény, a havasi nyúl, az alpesi hófajd vagy a fóka, de az Európában utazó vadásznak ezek is érdekesek lehetnek. A magyar kiadás tartalmazza a hazai vadászidényekre vonatkozó rendelkezést és természetvédelmi védettséget is. Elsősorban vadászvizsgára készülőknek szól, de turisták, természetjárók, amatőr természetbúvárok és parkokban sétálgató unokák és nagyszülők is eredménnyel forgathatják.

Saxum Kiadó 2014.
168 oldal, CD-melléklettel, 3950 Ft