Rekordot döntött az Opportunity

A Marson tí­z évvel ezelőtt leszállt jármű már 40 kilométert megtett, amivel megdöntötte a korábbi rekodot. Ez a teljesí­tmény különösen figyelemre méltó annak fényében, hogy a Mars-járótól mindössze egyetlen kilométer megtételét várták és nem is tervezték hosszabb táv teljesí­tésére.

Az Opportunity a július 27-én megtett 157 láb (48 méter) távolsággal már 25,01 mérföldnél (40,25 kilométer) tart. Júliusban a rover az Endeavour-kráter nyugati peremén déli irányban mozgott. 2011-ben több mint 20 mérföldet (32 kilométer) kellett megtennie, hogy elérje magát a krátert, ahol a peremen felszí­nre került agyagos és szulfátos ásványokat tanulmányozott. Az eredmények szerint ezt a területet régen kevésbé savas ví­z jellemezte, mint az Opportunity landolásának környezetét.

Ha a Mars-járó képes lesz a maratoni távot (42,2 kilométert) teljesí­teni, akkor megközelí­ti a következő, a küldetés kutatói által Maraton-völgynek elnevezett célpontot. Mars körüli pályáról végzett megfigyelések szerint a völgy környezete agyagos ásványok lelőhelye lehet, ahol a meredek lejtők egyértelműen mutathatják a különböző rétegek közötti kapcsolatot.

Az eddigi távolság-rekordot a szovjet Lunohod-2 szonda tartotta, ami 1973. január 15-én landolt a Hold felszí­nén, ahol kevesebb mint öt hónap alatt 24,2 mérföldet (39 kilométer) tett meg. Ezt egyébként az LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) keringő egység legújabb felvételei alapján határozták meg Irina Karachevtseva (Moszkvai íllami Egyetem), Brad Jolliff (Washington Egyetem) és Tim Parker (NASA JPL) vezetésével.