&Uacutejabb AIDS-es csecsemőnél lehet sikeres a kezelés

Jó eséllyel újabb amerikai csecsemőnél sikerült gyógyítani az AIDS-betegséget okozó HIV-fertőzést annak az agresszív kezeléseknek hála, amelyet az orvosok a baba születése után négy órával már megkezdtek.

A most kilenc hónapos Los Angeles-i baba a többszörösen elvégzett kifinomult tesztek alapján már HIV-negatív. A kislány még mindig kapja az AIDS-koktélt – így állapotáról nem lehet véglegesen nyilatkozni -, ellentétben az időközben három és fél évesre cseperedett mississippi társával, aki már két éve nem részesül kezelésben.
A korábban meggyógyult és a mostani csecsemő is HIV-fertőzött anyától született. 
A Los Angeles-i anyát már egy korábbi terhessége miatt ismerték a Miller Gyermekkórházban, és azt is tudták, hogy nem szedi a HIV-gyógyszereket. A nőnek azonban a szülés alatt beadtak gyógyszereket, hogy így próbálják megakadályozni a vírus átterjedését a babára. A kislánynál aztán alig néhányórásan elkezdték a terápiát. Tesztek később kimutatták, hogy megfertőződött, mostanra viszont egészségesnek tínik. A baba nem az anyjával él, gondozásba került.
A bostoni konferencián a szakértők a korai antiretrovirális kezelésnek tulajdonították a kislány egészségének javulását, de felhívta a figyelmet arra, hogy további kutatásokra van szükség. Az Egyesült &Aacutellamokban és más országokban jelenleg mintegy hatvan baba részesül rendkívül agresszív HIV-kezelésben, amelyet azonban abba kell hagyni, ha a tesztek hosszú távon nem támasztják alá, hogy sikerült visszaszorítani a fertőzést.