Ebola elleni gyógymódot fejlesztenek Kanadában

A guineai ebolajárvány eddig minimum 83 ember életébe került, az összesen 127 felfedezett esetből. Egyelőre nincs elfogadott gyógymód, de a kanadai Tekmira Pharaceuticals cég közel van az áttöréshez.

A nemzetközi szervezet több doktort, kutatót és egészségügyi dolgozót küldött a régióba, ahol egyelőre a vírus kordában tartásán dolgoznak, követik terjedését és karanténokat hoznak létre. A páciensekkel azonban nem tudnak sokat kezdeni: az ebola áldozatainak kilencven százalékával végez, kevesebb mint egy hónap alatt.
A hosszú és bonyolult gyógyszerkutatások nagy részét ismertebb kórokra fordítják, például a maláriára elleni gyógyszer kifejlesztésére. Az ebola kevesebb mint 10 ezer embert fertőzött meg, és a legtöbb cégnek nincs pénze arra, hogy ilyen korlátozott piacra költsön.
A Tekmira neví cég 140 milliós szerződést kötött az amerikai védelmi minisztériummal. Munkájuk egyelőre ígéretes: előző hónapban elkezdődtek a TKM-EBOLA neví gyógymód első emberi tesztjei. Néhány kutató szerint tesztelése ugyan felvet etikai kérdéseket, de a mostani járványon sokat segíthet.