Magmabuborék hizlalja Szantorinit

Húszmillió köbméterrel is nőhetett alig egy év alatt Szantorini, mivel egy magmabuborék nő a görög sziget alatt. Egyelőre azonban nem várható, hogy kitör a tízhányó.Óriási magmabuborék növekszik Szantorini szigete alatt. A míholdfelvételek és a GPS-adatok elemzése kimutatta, hogy a vizsgált időszak alatt a sziget 8-14 centimétert emelkedett emiatt. A kutatások segítenek a tudósoknak jobban megérteni a vulkán míködési mechanizmusát, amely legutóbb 3600 évvel ezelőtt tört ki, több méter vastag hamuüledékkel borítva be a szigetet.
2011. januárjában egy sor apró földrengést regisztráltak Szantorini alatt. A legtöbb oly enyhe volt, hogy csupán a míszerek voltak képesek észlelni, mindazonáltal ezek voltak a szeizmikus aktivitás első jelei az elmúlt 25 évben.
A kutatócsoport számításai szerint az elmúlt év alatt annyi olvadt kőzettel gyarapodott a Szantorini alatt lévő “buborék”, amennyi magmát általában 10-20 év alatt termel a vulkán. Ez azonban nem jelenti azt, hogy feltétlenül a tízhányó kitörésére kell számítani, az utóbbi hónapokban a szeizmikus aktivitás ugyanis alábbhagyott.