Narkotikumfüggő csecsemők

Óránként egy olyan gyermek születik az Egyesült &Aacutellamokban, aki elvonási tünetekben szenved. Az ilyen csecsemők száma megháromszorozódott az elmúlt egy évtizedben.A Journal of the American Medical Association által publikált cikk szerint a függőség jeleit mutató újszülöttek édesanyjai elsősorban azok közül kerülnek ki, akik helytelenül használják az olyan erős vényköteles fájdalomcsillapítókat, mint például az Oxycontin. Az említett gyógyszer túlzott használat esetén ugyanúgy hathat az idegrendszerre, mint a heroin, ezért egyes drogfüggők ezt a szert használják az utcai opiátok helyettesítésére.  A tanulmány arra is rámutatott, hogy ezer vizsgált nő közül minden ötödik vérében narkotikumra utaló jeleket találtak.
Az elvonási tünetekkel világra jött csecsemők diagnosztizálása sok esetben könnyen megtörténhet. Többet sírnak társaiknál, nehezen megnyugtathatóak, gyorsabban lélegeznek, és az arcukat kaparják. 
Az egyelőre még nem tisztázott, hogy a terhesség alatt fogyasztott narkotikumok milyen hosszú távú egészségügyi problémákat okozhatnak az újszülöttek további életében. Annyi bizonyos, hogy az ilyen csecsemőket tovább kell a kórházakban kezelni, és vannak arra utaló tanulmányok, hogy a gyermekeket nagyobb valószíníséggel érintik majd fejlődési rendellenességi problémák.
A kutatók egyetértenek abban, hogy további vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy minél eredményesebben kezeljék a drogfüggő terhes anyukákat, és elvonási tünetekkel született csecsemőiket. Emellett tudatosítani kell az emberekben az erős fájdalomcsillapítók szedésében rejlő veszélyeket: napjainkban például több amerikai hal bele vényköteles gyógyszerek túladagolásába, mint autóbalesetekbe.