Immunológusok kapták az orvosi Nobel-díjat

Bejelentették az idei orvosi Nobel-díjasok nevét: az amerikai Bruce Beutler, a luxemburgi Jules Hoffmann és a pár napja elhunyt, kanadai születésí Ralph Steinman kapta a legrangosabb tudományos elismerést.

Beutler és Hoffmann a hivatalos indoklás szerint a természetes immunitás aktiválása terén végzett felfedezéseikért kapták a díjat, Steinman pedig azért, mert felfedezte a dendritikus sejteket és azok szerepét az adaptív immunitásban. A New York-i Rockefeller Egyetem hétfőn jelentette be, hogy Ralph Steinman szeptember 30-án, pénteken elhunyt. A kanadai tudós a négy éve diagnosztizált hasnyálmirigyrákban halt meg, három nappal a Nobel-díj odaítélése előtt. Goran Hansson, a Nobel-bizottság tagja az AP-nek elmondta, amikor a bizottság odaítélte Steinmannak a díjat, nem tudták, hogy a tudós már nem él. Az alapszabályzat viszont nem teszi lehetővé, hogy posztumusz ítéljék oda, így a bizottság számára sem világos, hogy a díjat vissza kell-e vonni. A természetes immunitás az ember veleszületett immunitását jelenti. „Azok a receptorok, amiket Beutler és Hoffmann írt le a kilencvenes években, kórokozók csoportjait ismerik fel. Ezek olyan szenzorok, amik tehát nem egy-egy vírust vagy baktériumot, hanem egy egész csoportot ismernek fel, az aktiválás pedig konyhanyalven a szervezet immunválaszát jelenti” – kommentálta a díjat az Index kérdésére Sármay Gabriella, az ELTE Immunológiai Tanszék professzora. „Ez a válasz nagyon gyors és ha az immunrendszer megfelelően míködik, akkor alkalmas a kórokozók azonnali megállítására. Fontos megjegyezni viszont, hogy ez a fajta immunitás nem jár immunológiai memóriával” – magyarázta a szakember. A két tudós felfedezése révén sok olyan immunológiai mechanizmus tisztázódott, amiről korábban az orvosok nem sokat tudtak, és új kutatásokra nyílt lehetőség. Az adaptív, vagyis a tanult immunitás a természetes immunitásra épül, természetes immunitás nélkül az adaptív immunrendszer válaszai sem tudnak kialakulni – ennek felfedezésében volt nagy szerepe a harmadik díjazottnak, Ralph Steinmannak. „Azok a bizonyos dendritikus sejtek mintegy őrjáratoznak a szervezetben, és amikor találkoznak egy kórokozóval, azoknak jellemző részeit, molekuláit felvéve elvándorolnak olyan helyekre, ahol kialakul az adaptív immunválasz. A sejtek bemutatják a kórokozó molekuláit a megfelelő limfocitáknak, és kialakulhat az adaptív immunválasz. Ez lassabban alakul ki, mint a természetes immunitás, viszont immunmeóriával jár” – fogalmazott Sármay.

A díjat idén százegyedik alkalommal hirdették ki (a múlt évszázadban a világháborúk éveiben kilencszer nem osztottak Nobelt.
Holnap, kedden a fizikai, szerdán a kémiai, pénteken pedig a Nobel-békedíj idei kitüntetettjeit nevezik meg. Az irodalmi Nobel-díj odaítélését csütörtökre várják – ezt az időpontot még nem erősítette meg az akadémia, de általában a békedíj előtti napon hirdetik ki az irodalmi díjazottat.