A kávéval került egy kategóriába a mobiltelefon

A vezeték nélküli kommunikációs eszközök növelhetik a rák kialakulásának kockázatát – állapította meg a WHO részekén míködő Nemzetközi Rákkutatási Intézet (IARC). Egyértelmí kapcsolatot nem állapítottak meg, a hosszú távú hatásokat még nem tudták vizsgálni.

A szervezet 14 ország 31 tudósából álló munkacsoportja előző kedden ült össze Lyonban, és egy hét alatt átnézte a mobiltelefonok használata és a rák kockázatának kapcsolatát vizsgáló legfontosabb tanulmányokat. A csoport elég bizonyítékot talált arra, hogy a "lehetséges rákkeltő" kategóriába sorolja a mobiltelefonok használatát.
Ugyanakkor az IARC hangsúlyozta, hogy a tudományos anyagok áttanulmányozásával készített jelentésük csak lehetséges, nem bizonyított kapcsolatot állapított meg. "Van rá valamennyi bizonyíték, hogy megnő a glióma, és egy másik agydaganat, az akusztikus neuróma kialakulásának kockázata" – mondta Kurt Straif, az IARC jelentésének szerkesztője.
Az IARC a potenciálisan rákkeltő anyagokat "rákkeltőnek", "valószíníleg rákkeltőnek", "lehetséges rákkeltőnek", "valószíníleg nem rákkeltőnek", illetve "nem besorolhatónak" minősítheti. A cigaretta és a szolárium a legveszélyesebb kategóriában szerepel, míg a mobiltelefon most egy csoportba került a kávéval, a kipufogógázzal és a kloroformmal.
"A legnagyobb probléma, hogy a legtöbb környezeti hatást évtizedekig kell vizsgálni, hogy kiderüljenek következményei" – mondta a CNN-nek Dr. Keith Black, Los Angeles-i neurológus. A mobiltelefonok használatának veszélyeit számos tanulmány vizsgálta, azonban a legnagyobb is legfeljebb tíz-tizenöt évig tudta tanulmányozni az esetleges összefüggéseket.
A WHO korábbi álláspontja az volt, hogy nincs megalapozott bizonyíték a kapcsolatra.