Kétszer “hódították meg” az &Uacutejvilágot?

Genetikai elemzések korábban arról tanúskodtak, hogy az amerikai indiánok ősei telepedtek meg először az amerikai földrészen – ott talált ősi koponyák eddigi legrészletesebb vizsgálata alapján azonban a szakemberek arra a következetésre jutottak, hogy a bevándorlók két külön hulláma érkezett &Aacutezsiából.Paleoantropológusok egy csoportja több tucat paleoamerikai koponyát hasonlított össze több mint háromszáz indiánéval. Az előbbiek a 11 000 évvel ezelőtt kezdődő bevándorlás kezdeti szakaszából valók, az utóbbiak mintegy ezerévesek. A paleoamerikai maradványokat, amelyek négy dél- és közép-amerikai lelethelyről származnak, összevetették mintegy ötszáz kelet-ázsiai koponyával is. A vizsgálatok egyértelmí különbséget mutattak ki a paleoamerikai és az indián koponyák mérete és alakja között.
Mindebből a szakemberek arra következtettek, hogy egynél több embercsoport vándorolt be &Aacutezsiából Amerikába – adták hírül a PLoS ONE címí folyóiratban a Science magazin hírportálja (http://news.sciencemag.org) szerint. A koponyák korából adódóan az amerikai indiánok ősei előtt egy másik csoportnak kellett érkeznie a földrészre, amelyet a XVI. században neveztek el &Uacutejvilágnak – magyarázták.
A kutatás egyik résztvevője, Katerina Harvati, a németországi Tübingeni Egyetem munkatársa hangsúlyozta: bár az eredmények nem zárják ki, hogy csak egy migrációs hullám létezett, feltételezhető, hogy az &Uacutejvilág meghódítása összetettebb folyamat volt, mint azt eddig hitték. Theodore Schurr, a Pennsylvaniai Egyetem molekuláris antropológusa elismeri a mostani munka igényességét és teljességét, noha saját genetikai kutatásai az egyhullámos bevándorlást támasztották alá.
Schurr kész elfogadni, hogy több ütemben, különböző időpontokban történhetett mindez, azonban felhívja a figyelmet a paleoamerikai koponyák kevés darabszámára a vizsgált mintán belül. Szerinte félő, hogy azok nem tükrözik a korai amerikaiak valós morfológiai és genetikai sokféleséget.
A téma vizsgálhatóságát komolyan hátráltatja az ősi DNS-ek hiánya, amelyek alig őrződtek meg az utókor számára.