Létrehozták a világ legkisebb háromdimenziós Föld térképét

A világ legkisebb háromdimenziós Föld térképét sikerült létrehozniuk az IBM tudósainak. A nanoméretí domborzati térkép annyira parányi, hogy egy 0,3 milliméteres sókristályra akár ezer darab is elférne belőle.A Science Daily tudományos portálon (www.sciencedaily.com) megjelent tudósítás szerint a nanotechnológiai fejlesztés demonstrálására készített térképeket a ceruzahegynél százezerszer kisebb szilíciumtível "faragták".
A tudósok nanoméretben megmunkálható alapanyagok után kutatva készítették el többek között a 4478 méter magas Matterhorn hegycsúcs 25 nanométeres másolatát. A teljes földfelszín háromdimenziós változata pedig egy 22-szer 11 mikrométeres polimer lapkára fért el.
A Matterhorn kifaragásához olyan alapanyagot használtak, amelynek nanométeres molekulái a hópelyhekhez hasonlóak és közel gömb alakúak. A kívánt formát a 330 Celsius fokra hevített 15 nanométeres faragótível alakították ki. Ezen a hőmérsékleten felbomlanak az alapanyag molekulái közötti hidrogénkötések, a feleslegessé váló molekulák a "munkadarab" felszínéről szabadon távozhatnak.