Perelmannak ítélték a Millennium matematikai díjat

Grigorij Perelman zseniális, ámde különc orosz matematikusnak ítélte első Millennium-díját és a vele járó egymillió dollárt a bostoni Clay Matematikai Intézet a Poincaré-sejtés bizonyításáért – jelentette pénteken az Interfax hírügynökség. A tudós korábban azt mondta, hogy ezt a díjat sem fogadja el.Az intézet honlapján közzétett döntéshez James Carlson igazgató annyit tett hozzá, hogy a Perelman által kidolgozott bizonyítás nagy áttörés a matematika történetében, és sokáig számon tartják majd.
A Clay Intézet hét matematikai probléma megoldásának elismerésére alapította a Millennium-díjat, amely mellé egymillió dollárt ajánlott fel azzal a két feltétellel, hogy a munkát tudományos folyóiratban kell közzétenni és két éven belül ne tudják megcáfolni.
Perelman csupán annak a feltételnek felel meg, hogy megoldását nem sikerült megcáfolni, ugyanis munkáját nem egy tekintélyes folyóiratban, hanem az interneten tette közzé 2002-ben. Egyes források szerint éppen ezért húzódott mostanáig a díj odaítélése. A tekintélyes intézet viszont olyan nagyra értékelte a teljesítményt, hogy megváltoztatta a szabályokat.
Grigorij Jakovlevics Perelman 1966-ban született Leningrádban. 1982-ben maximális pontszámmal nyerte meg a budapesti matematikai diákolimpiát. Az egyetem után az Orosz Tudományos Akadémia Sztyeklov Intézetében dolgozott, majd Amerikában töltött néhány évet. 1995-ben tért vissza a Sztyeklov Intézetbe, de állását később otthagyta, majd fokozatosan visszavonult, még az email-forgalomból is kikapcsolódott. Lakása üresen áll, ő átköltözött édesanyjához, aki annyit mondott egyszer fiáról, hogy "Grisa szereti a zenét, a kását meg a rántottát", de nem szívesen érintkezik emberekkel.
Egybehangzó feltételezések szerint Perelman nem fogadja el a Clay Intézet díját, mint ahogy nem fogadta el 2006-ban a matematikai Nobel-díjnak számító Fields-érmet sem. Pedig akkor maga John M. Ball, a Nemzetközi Matematikai Unió (IMU) elnöke kereste feé Szentpéterváron, hogy személyesen próbálja rábírni a díj átvételére, de tíz órányi vita után feladta. "A díj teljesen irreleváns számomra. Ha a bizonyítás helyes, nincs szükség külön elismerésre" – mondta Perelman. Ball mindehhez csak annyit tudott hozzáfízni, hogy az orosz matematikus nincs megsértődve a matematikus-társadalomra, és "nem úgy gondolja".
A Poincaré-sejtés bizonyítását az év legjelentősebb tudományos eredményének minősítették 2006 végén, egy tekintélyes amerikai intézet pedig a világ legzseniálisabb tudósai között a 9. helyre sorolta Perelmant. Már akkor felmerült, hogy a megoldással kiérdemelheti a Clay intlzet Millennium-díjának egyikét, de Pereman közölte, hogy azt sem fogadja el.
Azon ritka alkalmak egyikén, amikor a tudós egyáltalán hajlandó volt szóba állni újságírókkal, 2006-ban a Komszomolszkaja Pravda címí lapnak kijelentette: "Nem tetszik, hogy beleegyezésem nélkül írnak rólam. Nem tartom nagy hőstettnek, hogy visszautasítottam a díjat. Sem a munkámban, sem a személyemben nincs semmi érdekes. Én csak tudom, ha azt mondom: azok, akik a felhajtást csinálják, nem a barátaim".