Életmentő tetszhalált javasol egy amerikai kutató

Egy halálos kémiai fegyverként is alkalmazott gázt egykor arra is használhatnak majd, hogy életmentő tetszhalálba juttassanak vele embereket.A nagy dózisban mérgező hidrogén-szulfid (H2S, kénhidrogén), kisebb adagban biztonságosan hibernálja az állatokat, a tetszhalott állapot után sértetlenül lehet felébreszteni azokat – közölte Mark Roth biokémikus egy hétvégén véget ért TED (Technology, Entertainment, Design) konferencián.
Mint Roth elmondta, az Egyesült &Aacutellamok védelmi minisztériumának kutatási szervezete által támogatott munkája új utakat tár fel az élő szervezetekben lejátszódó anyagcsere rugalmasságának megértésében. A biokémikus szerint a jövőben a súlyos sérülteket átmenetileg tetszhalott állapotba juttathatják, hogy időt nyerjenek számukra a szükséges kezeléshez.
Az állatvilágban ismert a tetszhalott állapot, a medvék például téli álmuk során hibernálják magukat, a növények magjai és a baktériumok spórái pedig akár évmilliókig tartó biológiai álomba húzódhatnak vissza a kutató szerint.
Kutatásai ismertetésében Roth elmondta, hogy a hidrogén-szulfidban lévő kén azokhoz a pontokhoz kötődik a szervezetben, ahová egyébként az oxigén szokott, így képes "átkapcsolni" az anyagcserét. Elmondása szerint egérrel már sikerült végrehajtaniuk a hibernálási kísérletet. Roth Washington állambeli laboratóriuma már az emberi próbákra is előkészületeket tett. "Néhány éven belül tudnunk kell, míködik-e vagy sem" – tette hozzá a kutató.