A ginkgo biloba nem lassítja a szellemi hanyatlást

A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) leveléből készült kivonat nem lassítja a szellemi leépülést – állítják a Journal of the American Medical Association (JAMA) címí orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerzői.A Pittsburghi Egyetem kutatóinak nyolc éven át tartó követéses vizsgálatában részt vevő 3069 ember egyik fele napi rendszerességgel szedett ginkgót, másik fele placebót kapott. A kiválasztás véletlenszerí volt, az adatokat gyíjtő orvosok sem tudták, hogy ki melyik csoportba tartozik.
A tanulmányhoz 72-től 96 éves korig toboroztak önkénteseket az Egyesült &Aacutellamok keleti részéből. Azok, akik hatóanyag-tartalmú tablettát kaptak, naponta kétszer 120 milligramm ginkgokivonatot szedtek. Az emberek szellemi állapotát a tanulmány ideje alatt, 2000 és 2008 között hat amerikai akadémiai orvosi központban mérték fel.
Az adatok elemzésekor a kutatók nem találtak összefüggést a ginkgo biloba szedése és a szellemi hanyatlást jelző tünetek változása, például az emlékezetromlás, a figyelem zavara vagy a nyelvi készségek rosszabbodása között. Holott, amint a tanulmány szerzői írják: "az Egyesült &Aacutellamokban és Európában is a ginkgo biloba talán a leggyakrabban alkalmazott gyógynövény az életkorral járó szellemi hanyatlás megelőzésére".