&Uacutej ellenszer egyes gyógyszerek túladagolása ellen

Egy új vegyület gyorsan kölcsönhatásba lép a gyógyszerek fejlesztés alatt álló, reményteli csoportjával, ezáltal lehetőséget kínál a szerek esetleges mellékhatásainak visszafordítására – közölték amerikai kutatók a Nature Medicine szakfolyóiratban.A vegyületet úgy tervezték meg, hogy a szív artériáinak mítéti tisztítása során alkalmazott új típusú vérhígító ellenszere lehessen. A páciensek véralvadásgátlót kapnak az ilyen mítétek előtt és közben, melynek gyakori mellékhatása a vérzés. "Ha kéznél van egy ellenanyag, az biztonságosabbá teheti a kezelést" – magyarázta Bruce Sullenger, a Duke Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője.
Az új ellenszer azonban nem csupán a vérhígító hatását fordítja vissza, hanem általában is míködik az aptamereknek nevezett új típusú gyógyszercsoport mellékhatásaival szemben. Az aptamer egy olyan "illeszkedő" molekula, amely a célmolekulát nagy aktivitással felismeri, ezért egyre több specifikus gyógyszert állítanak elő ilyen 15-60 nukleotidegységből felépülő nukleinsavból. Forgalomba eddig egy ilyen szer került, ám további hetet már tesztelnek.
"A legtöbb gyógyszer valamely fehérjét céloz meg a szervezetben, ám az a csoport, melyről most beszélünk, ribonukleinsav (RNS), amely fehérjéket céloz meg" – mondta el Sullenger, hozzátéve, hogy normális körülmények között ilyen típusú molekulák a szervezetünkben nincsenek a sejteken kívül.
Az ellenszer ezt használja ki, amikor kizárólag a sejteken kívül szabadon keringő nukleinsav molekulákat "kapja el". Az ellenszer afféle molekuláris szivacsként felszívja a feleslegessé vált gyógyszert (aptamert).
A csoport nyolc különféle aptamer vegyület ellen próbálta ki az új típusú ellenszereket laboratóriumi körülmények között; valamennyit hatékonynak találták. A véralvadásgátlóval szembeni hatékonyságát egy malacon tesztelték:"Megmutattuk, hogy gyorsan visszafordítható a vérhígító hatás" – összegezte Sullenger.