A termeszek rágcsálásuk hangja alapján ismerik fel riválisaikat

Egy ausztrál termeszfaj agresszív riválisait az utóbbiak által rágás közben keltett hang alapján ismeri fel: a fában keletkezett rezgések figyelmeztetik őket a közelgő veszélyre, így időben kitérhetnek a másik faj útjából – tudósítanak ausztrál kutatók.A Cryptotermes secundus termeszfaj a fák elhalt ágaiban él apró, pár száz egyedet számláló telepekben. Riválisa, a Coptotermes acinaciformis faj milliós seregeivel támadja meg az elhalt fákat. A táplálékért és élőhelyért folytatott versengés a kis kolónia számára végzetes is lehet – ennek ellenére gyakran egy és ugyanazon fában él mindkét faj.

Ezért az ausztrál kutatók kíváncsiak voltak, hogyan tér ki végzete elől a Cryptotermes secundus. A két fajjal elvégzett laboratóriumi kísérletek rávilágítottak arra, hogy a kisebb termeszek kifülelik rokonaik rágását, aminek köszönhetően meg tudnak menekülni – írja Theodore Evans, a CSIRO ausztrál állami kutatóintézet munkatársa a Proceedings of the Royal Society B címí folyóiratban a Die Welt címí német lap internetes kiadása (www.welt.de) szerint.

A kutatócsapat tagjai a kísérlethez különböző, 20, 40 és 160 centiméter hosszú fenyőléceken helyeztek el 15-15 Cryptotermes secundust. A léc másik végére fajtársakat vagy riválisokat raktak. Az állatok fajtársaik irányában fúrták magukat keresztül a fán, míg riválisaik elől kitértek. Reakciójuk annál gyorsabb volt, minél közelebb kerültek az agresszív csoporthoz. Kizárandó a szaglás és bármely más érzékszerv szerepét, a kutatók megismételték a kísérleteket úgy, hogy csak a felvett rágóhangokat játszották le.

A rovarok reakciója nem változott, sőt a hangfelvétel gyorsabb választ eredményezett. A kutatók ezt arra vezetik vissza, hogy a felvételen folyamatosan adták vissza a rágás hangját, míg az élő termeszek olykor megpihennek táplálkozás közben.