Rovat

Irodalmi pályázat

Újra várjuk az írásokat a Pilvax rovatunkat!

Fuit 2. - A Városliget nyilvános titkai

A víz rendkívül fontos szerepet tölt be a Városliget történetében - írtam az előző hónapban. És nemcsak azért, mert az 1838-as nagy pesti árvíz idején többeknek nyújtott menedéket a Duna bal partján elterülő síkságból kiemelkedő szelíd domborulatával. A folyam gyakran elöntötte a Rákos-patakig tartó Ökördűlőt, avagy Rákos mezejét, a Városerdőt. Tehát nagyon valószínű, hogy a befagyott folyón, talán éppen itt választották Mátyást királlyá „a Duna jegén"!

Fuit - A városliget nyilvános titkai

Fuit. Ezt az egy szót vésette városligeti sírkövére - az 1806-ban elhunyt - Horváth Jakab pesti ügyvéd, aki a magyar jakobinusokat, Martinovicsékat védte az ellenük zajló perben. A latin szó jelentése: volt. Volt - ez a szó jut az ember eszébe, ha a Városliget jövőjéről van szó manapság.

Cservák Csaba–Hoppál K. Bulcsú (szerk.): Antall József, a rendszerváltoztató miniszterelnök

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Állam- és Társadalomelméleti Intézete sorozatának első kötetét tarthatja kezében az Olvasó.

Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

1984-ben mutatták be Kovács András A vörös grófnő című filmjét, mely Andrássy Katinka, vagyis Károlyi Mihályné naplóját, visszaemlékezéseit felhasználva készült. A forgatás egyik külső helyszíne Fehérvárcsurgó volt.

Angela Marsons: Elfojtott sikoly

Ötágú csillagot alkottak a kis bucka körül. Csak ők tudták, hogy a frissen felásott föld sírgödröt takar. A fagyott földet ásni olyan volt, mintha kőbe akartak volna vésni valamit, ezért felváltva dolgoztak. Mindenkire sor került. Mind az ötükre.

Geszt, Tisza-kastély

Nem tudtam kinyomozni, ki tervezte eredetileg az épületet. Lehet, hogy építészeti értékei miatt a ház nem is kerülne e sorozatba, de egykori lakói, tulajdonosai s a sorsában manapság bekövetkező - tervezett - változások miatt szót kell róla ejtenünk.

Greg Iles: Lángoló kereszt

Egy titok, amely mindent megváltoztat, és a múlt, amely baljós árnyként telepszik a jelenre...

Táncsics Mihály utca 9.

A titkok egy része még ma is az, s bár a ház nyitva volt két napig a Kulturális Örökség Napokon 2014-ben, azóta megint nem látogatható. Egy olyan épületről lesz szó ismét, melynek sorsához e sorok jegyzőjének van köze, olyan házról, amelyről szinte muszáj írni, amikor itt a március.

Amedeo Modigliani: A művész felesége

A sármos, szenvedélyes olasz művész és a fiatal, mai szemmel is igézően szép francia modell tragikus végű szerelmének köszönhetjük a 20. század legszebb női portréit. Amedeo Modiglianinak 1917-ben mutatta be Chane Orloff szobrász a 19 éves, festőnek készülő, félénk, gyönyörű, hosszú hajú lányt, Jeanne Hčbuterne-t aki a leghevesebb szülői tiltakozásra fittyet hányva összeköltözött az addigra már fiatal kora ellenére is sokat megélt, alkohol- és drogproblémákkal, valamint tuberkulózissal sújtott művésszel.

Az ördög gyomrában

Dr. Hornyák Béla, a joviális ötvenes történészprofesszor imádta a cipővásárlásokat. Mondjuk, mint kutya a korbácsot. Vagy eretnek a spanyolcsizmát. Tényleg, egyszer meglephetné vele a feleségét. „Olyan csizmája még úgysem volt Helgának" - gondolta.

Papnövelde utca 2.

Él-e még valaki, aki emlékszik arra, hogy a Budát a János kórháztól az Orczy térrel összekötő 14-es és 16-os villamos a történelmi Belvárosnak ebben az utcájában közlekedett? A régi Erzsébet hídtól sínpálya vezetett részben az Irányi utcán át, részben a Ferenciek tere felől a Veres Pálné utcába, majd a Papnövelde utcán át tovább a Kecskeméti utca, Kálvin tér felé. Aztán felszedték a síneket. A villamost 1953 végén felváltotta a 74-es trolibusz - egészen 1973 decemberéig, amikor megindult a 3-as metró építkezése.

Ekkehard Ophoven – Vadon élő állatok

Kivel ne esett volna már meg, hogy az erdőben vagy akár egy városi parkban sétálva érdekes, keresztbe rakott ürüléket vagy jellegzetesen megrágott tobozt talál. Vajon ki járt erre? Milyen állat hagyta hátra e nyomokat?

Ram Oren: Gertruda esküje

Az izraeli író tényregénye már magyarul is olvasható.

A Reök-palota

Magyar Ede építész beleszeretett egy szegedi megbízója feleségébe. Mind a ketten elhagyták a családjukat, megindultak a válóperek, s küszöbön állt az anyagi összeomlás is. Természetesen azt, hogy mi volt a konkrét ok, ami miatt a mindössze 35 éves építész 1912 tavaszán szíven lőtte magát, már nem fogjuk sohasem megtudni. Az a néhány megvalósult épület, amelyet ő tervezett, a magyar építőművészet fontos részévé lett.

René Magritte: Szeretők II.

Magritte az ötvenes éveiben járt, mire elérte őt kortársai megbecsülése, pedig már jóval korábban kikísérletezte saját stílusát, és megteremtette a többi szürrealistától eltérő egyéni világát.

Álmodom

Bokáig járok a puha felhőben. Mezítelen talpamat csiklandozza egy játékos pamacs. Befurakszik a lábujjaim közé, ha tehetné, a körmöm alá is bebújna.
Nem érzek szilárd talajt. Vajon mi tart fenn? Mi az a láthatatlan erő, mely nem engedi a földre zuhanni ötvenöt kilós testemet? Vagy idefenn nem érvényesül a gravitáció?
Nagy lendületet vettem, és fejest ugrottam a semmibe. Noha nem szoktam ilyen bátor lenni, most nem zavart, hogy sejtelmem sincs, mi van alattam.

A szegedi városháza

A magyar építészet történetének két óriására is emlékezünk 2014-ben. Ybl Miklós kétszáz éve született, Lechner Ödön éppen száz éve halott. Ybl egy korai munkájával, az Unger-házzal foglalkozott e rovat az IPM júniusi számában, szenteljük tehát most a figyelmünket Lechner egyik első munkájának.

Korábbi cikkeink