Gazdasági lobbik a Kádár-rendszerben 2. rész

Maffiaháború, amit titkosszolgálati csoportok vívnak illegális pénzforrások megszerzéséért. Adóparadicsomokban bejegyzett vállalatok, amelyeknek pénzügyi felügyeletét nagyjából senki sem látja el, és fantomcégek, amelyeket csak azért hoznak létre, hogy elfedjék az illegális pénzmozgás útját. A Kádár-rendszer kevésbé ismert oldala következik.

A titkosszolgálatok titkos ügyleteihez titkos pénzekre is szükség van. Ez a múltban is így volt, és nem működhet ez másképp most sem. Ez érthető, hiszen még a polgári demokratikus országokban is, ahol csak szigorú jogszabályi keretek között dolgozhatnak a nemzet biztonságának őrei, előfordulhatnak olyan titkosszolgálati teendők, amelyeket akár a költségvetési elszámolások során is rejteni kell. Egy diktatúrában mindez fokozottan érvényesül, hiszen nincsen nyilvánosság, nincsen elszámoltatás. A rendszer kegyeltjei gyakorlatilag akadálytalanul fölözhetik le az...

A teljes cikk az IPM 2015/9 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások