Elfelejtett ruhadarabok

2015 emberének teljesen egyértelmű, hogy bárki azt viselhet, amit csak szeretne. A világ nagyvárosairól kis túlzással elmondható, hogy az embert akkor sem bámulja meg senki, ha pizsamában megy munkába. Mindez évezredes harcok eredménye, amiről talán érdemtelenül keveset beszélünk, noha a mindennapi kényelmünket őseink örökös lázadásának köszönhetjük, akik ki mertek állni testük felszabadulásáért. Hekler Melinda cikkében divattörténeti érdekességekkel ismerkedhetünk meg.

A divattörténet legnagyobb része szenvedéstörténetnek is tekinthető, melynek alanya az ember, aki kénytelen hordani a kor ízlése szabta ruhát. Ha a módi úgy diktálta, több kiló posztót cipelt, hogy gazdagságával hivalkodjék, vagy olyan szűk ruhát hordott, amely a gerincoszlopát is eldeformálta. Nagy általánosságban elmondható, hogy a divattörténet nyertese a szegény ember volt, mert neki olyan ruhákat kellett viselnie, melyekben dolgozni is lehet, és ezáltal a minimális kényelem is biztosítva volt számára.
Jó néhány egykor megbecsült ruhadarab létez...

A teljes cikk az IPM 2015/9 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások