Tanúvédelem Magyarországon – Betekintés a fegyveres szociális munkások világába

Mindannyian láttunk már filmet vagy olvastunk bűnügyi történetet, melynek középpontjában olyan személyek állnak, akik tanúvallomásukért cserébe rendőri védelmet kérnek és kapnak. Ezeket az embereket a hatóságok általában arra kötelezik, hogy biztonságuk érdekében családjukkal, barátaikkal minden kapcsolatot megszakítva eredeti lakhelyüktől távol, álnéven éljenek akár évekig, évtizedekig. Ez a tanúvédelem, amit a laikus (és az átlagnál szkeptikusabb) olvasó hajlamos egy kézlegyintéssel elintézni: ja, persze, Hollywood megint nagyot alakított.

Biztosan meghökkentő lesz, amit mondok, de a létező, valódi tanúvédelem (leszámítva néhány rendezői és forgatókönyvírói túlzást) pontosan ilyen. S talán egyeseknek még meglepőbb lesz, ha elárulom: Magyarországon 2002 óta működik egy speciális rendőri egység, melynek egyedüli feladata a hazai tanúvédelmi program előírásainak érvényesítése. Írásunkban kicsit körüljárjuk a témát, s olvasóink elé tárunk (majdnem) mindent, amit a tanúvédelemről tudni lehet - és ami nem jár titoksértéssel.


A kezdetek

Mint annyi mindent a ...

A teljes cikk az IPM 2015/9 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.Hozzászólások