Hasfelmetsző Jack rejtélye

A britek egy 2006-ban rendezett közvélemény-kutatáson azt a sorozatgyilkost nyilvánították hazájuk legrettenetesebb lakosának, akinek máig nem tudjuk a valódi nevét. Az Amazon könyvkereskedelmi hálózat honlapján mégis 1607 kiadványt találhatunk róla, az Internetes Mozi Adatbázis szerint pedig 77 filmben és tévéfilmben idézték fel alakját.

A londoni East End városrész központját az 1880-as évek végén a Whitechapel és a Spitalfields nevű egyházközségek alkották. Az itteni ódon épületekben, tömegszállásokon és éjjeli menedékhelyeken élt a legtöbb szegény bevándorló, munkanélküli, hajléktalan és prostituált. A sok üzem füstöt okádott, a falakat korom borította. Egész családok szorongtak apró szobákban, s az egészségtelen életkörülmények miatt az itt született gyermekek több mint fele meghalt ötéves kora előtt. A főutakból apró utcák és sikátorok ágaztak ki labirintusszerűen, ...

A teljes cikk az IPM 2015/9 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások