Nem árt a tojás!

Az 1970-es évek óta tartja magát makacs módon az a nézet, hogy a koleszterindús tojás fokozza a szívbetegségek kockázatát.

Először az 1970-es években, az Amerikai Szívgyógyász Társaság étkezéssel kapcsolatos ajánlásaiban tűntek fel a tojásfogyasztás koleszterinnövelő hatására vonatkozó adatok. Az igaz, hogy a tojásnak magas a koleszterintartalma, de mára több egymástól független kutatás is megerősítette, hogy egy átlagos tojásban található 200 mg-nyi koleszterin nem növeli meg a vér koleszterinszintjét, ráadásul a tojásban található egyéb anyagok ellensúlyozzák a koleszterin hatásait is. Így kijelenthető, hogy napi egy tojás elfogyasztása egy egészséges ember számára nem jelent megnövekedett kockázati tényezőt a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából. Sőt, a tojás természetes összetevőinek köszönhetően jól pótol több olyan anyagot, amelyekből kevesebb kerül a jellemzően sok feldolgozott élelmiszert fogyasztó ember szervezetébe.

www.livescience.com



Hozzászólások