Szeptember 11.: lehetett-e összeesküvés?

2001. szeptember 11-én egy terrorista csoport eltérített négy utasszállító repülőgépet, és miután átvették az irányításukat, kettőt a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak vezettek, egy a Pentagonba csapódott, a negyedik pedig egy mezőn zuhant le Pennsylvania államban, miután az utasok fellázadtak a gépeltérítők ellen. A példátlan, történelmi jelentőségű terrorakció több mint háromezer halottat számlált. Ehhez a számhoz adódnak az azt követően kirobbant háborúk áldozatai is.

Léteznek azonban olyan konspirációs elméletek, amelyek elutasítják a hivatalosan elfogadott verziót, és azt feltételezik, hogy az Egyesült Államok kormánya, netán annak valamely szélsőséges csoportja, vagy más hatalmak hagyták, hogy a merényletek végbemenjenek, vagy netán közvetlenül véghez vitték őket annak érdekében, hogy ürügyet gyártsanak a katonai költségvetés növelésére, a személyi szabadságjogok csökkentésére vagy külföldi katonai beavatkozások kezdeményezésére.
Az alternatív teóriák hívei közül sokan úgy vélik, hogy az ikertornyok, v...

A teljes cikk az IPM 2015/9 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások