Királynéból fáraó

Az ókori Egyiptom történetében megszokott volt, hogy a kiskorú uralkodó helyett az elhunyt fáraó felesége intézte az ország ügyeit. Hatszepszut azonban a dinasztia megszilárdítása érdekében teljes jogú uralkodótársa lett a fiatal III. Thotmesznek - mivel a mindenkori fáraó hímnemű volt, még saját női mivoltának háttérbe szorítását is vállalta.

A 18. dinasztia trónra kerülése (Kr. e. 16. század) véget vetett a 2. átmeneti kor zűrzavaros időszakának, amikor az északi országrész a Közel-Kelet felől érkezett hükszósz királyok uralma alatt állt. A déli területeket thébai központjukból irányító 17. dinasztia utolsó királyainak több katonai hadjárata után végül az új, 18. dinasztiát megalapító I. Jahmesznek Kr. e. 1550 körül sikerült végleg kiűznie az idegen hódítókat Egyiptom területéről. I. Jahmesz azonban nem egyszerűen egy új dinasztia alapítója (és az Újbirodalom első uralkodója) volt...

A teljes cikk az IPM 2015/9 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások