Fontos-e a pilóták egészsége?

Bár a katasztrófa kivizsgálásáról hivatalos dokumentum még nem látott napvilágot, az MTI híradása szerint a Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe, a fedélzetén 150 emberrel, március 24-én hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. A gép két fekete dobozának adatai alapján a másodpilóta bezárkózott a pilótafülkébe, és szándékosan idézte elő a végzetes süllyedést.

Nagyon fontos kérdés, hogy meg lehet-e akadályozni egy pszichológiailag alkalmatlan pilóta munkába állását, illetőleg hogyan kaphat repülésre alkalmas minősítést az, akinek több száz utas élete van szó szerint a kezében?
Már a múlt században, a repülés hajnalán rájöttek arra, hogy nem mindenki alkalmas repülésre. Kiderült, hogy ez a foglalkozás a pilótától, sok más mellett, egészséges lelki életet és magas fokú erkölcsi felelősségérzetet követel. A pilótára bízott repülőgéppel, amennyiben az lakott területre zuhan, tömegkat...

A teljes cikk az IPM 2015/6 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások