A belarusz Bátyuska batyuja

Ha igaz, amit a moszkvai Nagy Hivatalosságok állítanak, hogy Ukrajna történelmileg nem is létező államalakulat, csupán egy mesterséges tákolmány, Fehéroroszország (újólag Belarusz) legalább annyira kompország. A história hordaléka sodorta keletre-nyugatra. Jelentős része hol Lengyelország keleti csücske volt, hol meg Moszkva fennhatóságát nyögte. Különleges öröksége mindmáig jellemzi Európa utolsó diktatúráját.

Aljakszandr Lukasenka (régies átírásban Lukasenko) belarusz elnök sok mindent megélt, sok mindenkit túlélt. Az egyszerű parasztcsaládba született és hamar elárvult ifjú a szovjet érában volt egy harckocsizó egység politikai tisztje, határőr és határtalanul lelkes Komszomol-vezető, majd párttitkár. Később egy szovhoz (állami gazdaság) igazgatójaként munkált a központilag lebontott tervek túlteljesítésén.
A régi rend lebontása után népképviselő. Az egyetlen, aki a Szovjetunió szétesését szentesítő szerződés ratifikálása ellen szavazott a minszk...

A teljes cikk az IPM 2015/4 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások