Népirtás Örményországban

Bár az örmény holokauszt tényét ma már sok országban elismerik, Törökországban még mindig tagadják, hogy az Oszmán Birodalom vezetői az első világháború idején közel egymillió örmény lemészárlását szervezték meg. Úgy vélik, haláluk a háború következménye volt. Karsai László cikkéből kiderül, hogy több évszázad csalódásai, megaláztatásai vezettek az 1915-ös örmény népirtáshoz.

Valaha a Szahara Atlasz-hegységétől a Perzsa határig, a Fekete-tengertől Budáig terjedő óriási területen uralkodott a teokratikus és despotikus Oszmán Birodalom. 1683-ban még Bécset ostromolták a seregei, de ettől kezdve egyik vereséget a másik után szenvedték el. A hanyatló, végtelenül korrupt birodalomban élő keresztények és zsidók elvileg az állam védelme alatt álltak. Tilos volt téríteni őket, tulajdonuk, vagyonuk lehetett, és vallásukat is szabadon gyakorolhatták, de nem építhettek új templomot és nem harangozhattak. Nem ülhettek lóra, és félr...

A teljes cikk az IPM 2015/4 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások