Halál a hintaszékben – Az Abraham Lincoln elleni merényletek

150 évvel ezelőtt, 1865. április 14-én az Egyesült Államok fővárosa megbolygatott méhkaptár benyomását keltette. A zászlókkal feldíszített Washington utcáin mindenki a négy évig tartó véres polgárháború végét ünnepelte, és azt az embert éltették, akinek az elszántsága nélkül nem lehetett volna megakadályozni a fiatal ország kettészakadását. Senki sem sejtette, hogy Abraham Lincoln elnöknek ezek lesznek az utolsó órái.

Ahogy ellenfelei, úgy a republikánusok jelöltje, Lincoln is a rabszolgaság kérdésére helyezte a hangsúlyt az 1860-as elnökválasztáson. Végül meggyőző fölénnyel nyert ugyan, ám ezzel valóságos lavinát indított el az országban. 1861 februárjában ugyanis 11 rabszolgatartó déli állam bejelentette, hogy kilép az unióból, és Jefferson Davis személyében saját elnököt választottak maguknak. Ezzel a lépéssel azonban az egész Egyesült Államok létjogosultságát kérdőjelezték meg, így elkerülhetetlenné vált a polgárháború.
Közben Lincoln...

A teljes cikk az IPM 2015/4 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások