Internetszabályozás – Titkos háborúk

A Kockafejek című brit vígjátéksorozatban az egyik főszereplő, Roy szeretne megnézni egy éppen megszerzett kalóz-DVD-t. Ez sehol sem sikerül neki, végül a legalkalmasabbnak egy kannibál otthona bizonyul. Miután sikeresen megúszta, hogy megegyék, és végre átadná magát az illegálisan letöltött film nézésének a legjobb barátjával és a kannibállal együtt, rájuk tör a rendőrség. Itt jön a csavar. Nem az emberevőt veszik őrizetbe, hanem a két főszereplőt kalózkodás miatt.

Olvasóink, akik az 1990-es évek közepén elsőként találkozhattak a világhálóval, felfedezőnek érezhették magukat. Egy olyan világgal (és hálóval) találkoztak, mely aligha tűnt szabályozottnak. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy felületen szerepeljenek személyes vallomások (blogok formájában) a világpolitikai hírekkel, vagy például hogy könyvek, zeneszámok millióit tölthessük le ingyen és alapvetően illegálisan. Úgy tűnt tehát, egy új Kánaán vagy éppen vadnyugat érkezett meg, a felfedezések, szabályok nélküli kalandozások és veszél...

A teljes cikk az IPM 2015/4 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások