Drága Elza! a kulisszák mögül

Látványos akciójelenetek, kietlen táj, állandó szürkeség, fegyverek garmadája, megviselt katonák - egytől egyig egy háborús film alapkellékei, amelyek kivétel nélkül megtalálhatók a Drága Elza! jeleneteiben is.

Független film saját faluban, korhű kellékekkel és nyelvi szakértők közreműködésével
Látványos akciójelenetek, kietlen táj, állandó szürkeség, fegyverek garmadája, megviselt katonák - egytől egyig egy háborús film alapkellékei, amelyek kivétel nélkül megtalálhatók a Drága Elza! jeleneteiben is. A november 27-től mozikba kerülő független magyar film korhű kellékeiről, izgalmas helyszíneiről és a közreműködők sokaságáról a rendező, Füle Zoltán mesél.


„Annak ellenére, hogy a legtöbb csatát nyáron vívták, az a kollektív filmes emlékezetünk, hogy egy háborús mozi szürke, nyálkás, esős időben játszódik. A Drága Elza! legtöbb jelenetét mi is ősszel, télen és tavasszal vettük fel, amikor nincsenek levelek az ágakon, sehol egy virág, vagyis minden adott a háborús környezethez. Sokszor füstgépet és hóágyút is be kellett vetnünk, hogy a látvány tökéletes legyen" - kezdte Füle Zoltán rendező, aki a legapróbb részletekig odafigyelt arra, hogy a hazavágyódó Lombos közlegény szemével hitelesen látassa a keleti front poklát. A kellékek, a díszlet, a ruházat, a harckocsik és fegyverek tökéletesen megfelelnek az 1942-es ukrajnai viszonyoknak.

Hagyományőrzők és katonai szakértők is segédkeztek a forgatások során, hogy a színészek mozgása, a fegyverek tartása, az egyenruhák, sisakok pontosan olyanok legyenek, amilyenek abban az időben voltak. Emellett orosz, német és olasz nyelvi szakértőket is bevetettek, hogy a szovjet hadsereg tagjait alakító magyar színészek kiejtése kifogástalan legyen.


„Többek között olyan fegyverek tűnnek fel a vásznon, mint a PPS 41, a magyar fejlesztésű Király géppisztoly vagy német oldalon az MP 40, de láthatunk Tigris tankot, Botond teherautót, légvédelmi és páncéltörő ágyút is. A színészek képzésére is nagy hangsúlyt fektettünk: a forgatások előtt airsoftozni vittük őket, illetve lőgyakorlaton is részt vettek. Sőt a főszerepben látható Makray Gábor, a szovjet komisszárt alakító Bodor Géza és a szovjet katonaorvost játszó Ripli Zsuzsanna közelharc technikákat is tanultak" - folytatta a rendező. A színészek legtöbbször saját maguk vettek részt a látványos akciójelenetekben, csak néhány igazán veszélyes helyzetben helyettesítették őket kaszkadőrök.
Járműjavítóban és az autópálya mellett is zajlott a forgatás, az egyik legmaradandóbb élmény, a rendező szerint mégis a Dunához kötődik.


„Amikor a folyón való átkelést forgattuk a színészeket nem kis erőpróbának vetettük alá. Majdnem egy héten keresztül, minden egyes nap az alig pár fokos vízben kellett játszaniuk, ami valljuk be igencsak embert próbáló feladat volt. De akkor sem estünk kétségbe, ha nem találtunk megfelelő helyszínt: felépítettünk egy „falut" Gyömrő határában. Ezt a helyszínt utána több különböző jelenethez használtuk, csak időnként kissé átrendeztük" - elevenítette fel az emlékeit Fülei Zoltán.

A Drága Elza! november 27-től látható a mozikban.
Főbb szerepekben: Makray Gábor, Bodor Géza, Ripli Zsuzsanna, Varga Tamás
Rendező: Füle Zoltán
Operatőr: Grátz Márk

Kapcsolódó cikkek:
Hitchcock    

Hozzászólások