A Reök-palota

Magyar Ede építész beleszeretett egy szegedi megbízója feleségébe. Mind a ketten elhagyták a családjukat, megindultak a válóperek, s küszöbön állt az anyagi összeomlás is. Természetesen azt, hogy mi volt a konkrét ok, ami miatt a mindössze 35 éves építész 1912 tavaszán szíven lőtte magát, már nem fogjuk sohasem megtudni. Az a néhány megvalósult épület, amelyet ő tervezett, a magyar építőművészet fontos részévé lett.

„Hatszázhuszonhétszer mentem el korábban a Reök-palota előtt, de sosem volt olyan érzésem, hogy meg kellene állnom. Legutóbb azt gondoltam: eddig vak voltam, hiszen kiemelkedett a térből valami figyelemre méltó" - olvastam egy neves hazai esztéta mondatait. Arról beszélt, ahogy fölfedezte a maga számára a különleges szegedi házat.
Szerintem elég egyetlenegyszer bemenni a Reök-palota lépcsőházába, majd a földszintről felnézni az emeletre, és az ember soha el nem feledhető szerelembe esik az épülettel - ha lehet ilyet mondani.


Tábor utca 5.
Magyar Ede a...

A teljes cikk az IPM 2014/11 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.Hozzászólások