Médiabonyodalmak

Elárulom, nem az én fejemben, hanem valamilyen szerkesztőségi megbeszélésen született meg a gondolat, hogy lapunkban legalább egyszer legyen szó a médium, médiumok, média, médiák formák használatáról, ugyanis alkalmazásukban egyrészt nincs egység, másrészt némi bizonytalanság, zavar is megfigyelhető. Az ötletet, illetve a javaslatot, hogy írjak róluk, készséggel elfogadtam. Ennek eredménye ez a cikk.

Bár alighanem csak keveseknek mondok újat vele, mégis annak megemlítésével kezdem, hogy az a média, amelyről itt szólok, egy angol eredetű nemzetközi szó, a mass-media 'tömegkommunikációs eszközök (összessége)' kifejezés utótagjának a bennünket érdeklő értelemben való átvétele. Mivel e szónak a valaminek a közepét, középső részét jelentő latin medium a forrása, a media már eleve többes számú, többes értelmű forma, úgy is mondhatjuk: gyűjtőnév. Ebből következik, hogy ennek magyar többesjellel ellátott változata, a médiák alak helyes vagy helytelen volta gyakor...

A teljes cikk az IPM 2014/11 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Címkék:média, médium, médiák

Hozzászólások