Miért lebeg Mohamed koporsója Mekkában?

A „lebeg, mint Mohamed koporsója Mekkában" mondásban több tévedés van. A koporsója nem Mekkában, hanem Medinában van, és nem lebeg, mert Mohamedet a földbe temették el. Galgóczi István cikkéből megtudjuk, hogy a tévedést nem egy fantáziadús utazó beszámolója szülte, hanem a két nagy világvallás, az iszlám és a kereszténység közötti rivalizálás.

A keresztény krónikások a Jézus születése utáni 632. évet írták, míg muszlim kortársaik Mohamed Mekkából Medinába költözésének, az iszlám időszámítás kezdetének, a hidzsrának a tizedikjét. Az akkor 63 éves próféta híveivel elzarándokolt Mekkába, és elvégezte a haddzsot. Az Arafát hegyén beszédet mondott (khutbat-ul-vada), melynek bevezetőjében megkérte a muszlimokat, jól figyeljenek rá, mert nem biztos abban, hogy jövőre is itt lesz.
Június első napjaiban erős fejfájás és magas láz lett rajta úrrá. Annyira legyengült, hogy már az istentiszteleteken sem tudott rész...

A teljes cikk az IPM 2014/11 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Címkék:Mohamed, Medina, Mekka

Hozzászólások