A házasságok átalakulása a gyermekvállalást követően

A szép reményekkel összeismerkedő férfi és nő sok próbatételen átjut, mire igazi társakká formálódnak. A szerelmespárok életében az együtt járás, majd az összeköltözés során fokozatosan kialakulnak a közös szokások, az összehangolt életritmus, ami jó egyensúlyban tartja őket. Ez adja a biztonságérzetet, a kiszámíthatóságot, amit kellemes és újszerű élményekkel fűszerezve izgalmasként él meg az ifjú pár. Azonban ha a társak megérettek arra, hogy családdá bővüljenek, az újszülött érkezésével teljesen felborulhat az addigi rend és egyensúly.

Az új helyzet merőben más szerepeket kíván meg, a friss szülőknek lépést kell tartaniuk a változásokkal, ehhez a fejlődési folyamathoz pedig ki kell lépniük a saját komfortzónáikból.
Reuben Hill és Roy H. Rodgers a családi életciklusmodelljükben 8 szakaszt különböztettek meg, amelyek rendszerint bekövetkeznek a családok alakulása során. Ezek a következők: 1. az újonnan házasodott pár; 2. a csecsemős család; 3. a bölcsődés-óvodáskorú gyermekes család; 4. az iskoláskorú gyermekes család; 5. a serdülőkorú gyermekes család; 6. a felnövekedett gyermeket kibocsátó család...

A teljes cikk az IPM 2014/11 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások