Megváltoztatható-e az időjárás?

Vajon befolyásolható-e mesterségesen az időjárás, vagy pusztán a természet szeszélyeit kell látnunk a rendkívüli események hátterében? Dr. Remes Péter repülőorvos cikke arról, hogy felhasználható-e az időjárás-manipuláció hadászati célokra, és bevetették-e már valaha is az „időjárásfegyvert".

Úgy érezzük, hogy az időjárás megváltozott, szokatlan eseményeknek vagyunk tanúi. Hol túlságosan meleg van, hol meg szokatlan hideg. Meteorológiai rekordok dőlnek meg. Nap mint nap narancs- és vörös riasztásokra ébredünk. Árvizekről, özönvízszerű esőzésekről, kitelepítésekről értesülünk. Médiasztár lett a katasztrófavédelmi főigazgató, aki éppen ma magyarázta el, hogy „kitelepítésről akkor beszélünk, ha még nem öntötte el a víz a települést, a kimenekítés pedig azt jelenti, hogy a víz már ott van". Olyan dolgok történnek, melyeknek nem lenne szabad megtörténniük. M...

A teljes cikk az IPM 2014/11 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások