Mikor találták fel a kapszulás kávét?

Az utóbbi években nagy népszerűségre tettek szert a könnyen kezelhető kávékapszulák, az ötlet azonban már az 1970-es években megszületett.

Először egy Eric Favre nevű ember állt elő 1976-ban az ötlettel, amely szerint előre csomagolt kávéadagokkal és szabványos főzőkészülékekkel jelentősen egyszerűsíteni és gyorsítani lehetne a kávékészítés folyamatát. Eric Favre a munkahelyén, a Nestlé vállalaton keresztül szabadalmaztatta az ötletet és üzleti tervet dolgozott ki hozzá. Az elsődlegesen az üzleti felhasználókra kidolgozott konstrukció azonban nem hozta meg a várt sikert. Már majdnem belebuktak a vállalkozásba, amikor a kávécég élére érkező Jean-Paul Gaillard új koncepciót vezetett be. 1988-ban teljesen új alapokra helyezte a Nespresso névre keresztelt rendszert, és exkluzív értékesítési csatornákon, elsősorban az igényes, egyéni felhasználókat megcélozva próbáltak betörni a piacra. A sikert, ha lassan is, de elérték. Szisztémájukat számtalan szabadalommal bástyázták körül, így hosszú évekig egyetlen cégként kínáltak szabványos kávékapszulákat és partnereik révén hozzájuk való gépeket.
Bár nevük egybeforrt a kapszulás kávékészítéssel, az 1990-es években több cég is hasonló rendszert alakított ki, így mára már több mint tíz nagyobb kapszula- és gépszabvány létezik, amelyek persze nem kompatibilisek egymással. A helyzet ezekben az években változik, ugyanis a Nespresso-rendszer szabadalmi védettsége lejárt, így immár bárki készíthet kompatibilis kapszulát anélkül, hogy a multicég milliós pereket akasztana a nyakába. Az eleinte viszonylag magas áron kínált kapszulák és készülékek mellé pedig megérkeztek a diszkont üzletláncok jóval olcsóbb, saját márkás termékei is, így ma már valóban mindenkinek hozzáférhető a kapszulás kávé. Az igazi kávéértők persze nem érik be a kapszulás megoldással és a környezetvédőknek sem tetszik, hogy a kapszulák többsége csak tovább gyarapítja a szemét mennyiségét, az azonban tény, hogy ennél gyorsabban és egyszerűbben nem igazán lehetne igazán ízletes presszókávét főzni.


Hozzászólások