A szegedi városháza

A magyar építészet történetének két óriására is emlékezünk 2014-ben. Ybl Miklós kétszáz éve született, Lechner Ödön éppen száz éve halott. Ybl egy korai munkájával, az Unger-házzal foglalkozott e rovat az IPM júniusi számában, szenteljük tehát most a figyelmünket Lechner egyik első munkájának.

Elsősorban az épületre, hiszen magáról a Mesterről, a sok akkori ifjú építész-titánnak követendő példát adó, s - kora, ízlése válogatja - sok tollforgató embernek dicshimnuszokra, vagy éppen fejcsóváló kritikákra témát szolgáltató építész két másik korai munkájáról már esett szó e hasábokon még 2011-ben. Az IPM akkori augusztusi számában a kecskeméti városháza volt a téma, novemberben pedig a MÁV Nyugdíjbiztosító Intézet egykori bérháza az Andrássy úton. (Az utóbbi ház, melyet sokan a Balettintézet volt székhelyeként ismernek, most 2014 nyarán gazdát váltott: po...

A teljes cikk az IPM 2014/10 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások