Agyunk és immunrendszerünk párbeszéde

Régóta ismert tény, hogy a különféle lelkiállapotok határozottan befolyásolják az emberi szervezet élettani működéseit. Elegendő csak a gyász és a nyomasztó munkahelyi hangulatok egészségre gyakorolt negatív következményeire, vagy esetleg a támogató családi háttér gyógyulást elősegítő hatásaira gondolnunk.

A tudatállapotok testi következményei, valamint a test élettani folyamatainak tudatállapotokra gyakorolt hatásai már évszázadok óta ismertek. Lényegében részei már az olyan ősi tanoknak is, melyek a taoista, tibeti, indiai védikus, vagy antik görög hagyományok orvosi megfigyeléseiben gyökereznek.
A test-lélek kölcsönhatás tudományos vizsgálatának céljából a nyolcvanas évek elején Ader megalkotta a „pszichoneuroimmunológia" szakkifejezést, amely azóta egy önálló tudományterület elnevezésévé vált. Ez a bonyolultnak tűnő szóösszetétel magában foglalja a szervezet két f...

A teljes cikk az IPM 2014/10 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások