A magyar zeneszerzők élettartama

Az elmúlt évben vállalkoztam tíz zeneszerző-géniusz családfákra alapozott, vagyis genetikai szempontú értékelésére. A kutatás szépségét az adja meg, hogy mindig találkozhatunk váratlan és érdekes eredményekkel. Például azzal, hogy az öt magyar zeneszerző-géniusz mintegy 20 évvel tovább élt kora férfilakosságánál.

A zeneszerzők többsége kiváló előadóművész is volt, például Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Dohnányi Ernő és Bartók Béla zongoravirtuozitása nemcsak Magyarországon, de más országokban is feltűnést keltett. Karmesterként is helytálltak. Mégis halhatatlanságukat ma már zeneszerzői életművüknek köszönhetik.
A vizsgált öt magyar zeneszerző-géniusz ősei tükrözték az elmúlt évszázadokban Európában lezajló népvándorlást, különösen a Kárpát-medencében évezredek óta folyó népességkeveredést. Liszt Ferenc magyarnak vallotta magát, noha nem tudott magyarul, és anyja osz...

A teljes cikk az IPM 2014/10 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások