Az aszódi Podmaniczky-kastély

A barokk kastély nem igazán nyilvános látnivaló, de megmutatják annak, aki megnézné (és meg is találja azt, aki ezt lehetővé teszi és végigkíséri). Üres, helyreállításra, új hasznosításra, pénzre, befektetőre vár. A nagy ház rohamosan pusztul. Legutóbb június végén láttam, amikor Podmaniczky Frigyes születésének évfordulóján koszorúztunk a templom falánál, s végigmehettem a penészedő, omló vakolatú falak között.

Egy darabig, ha azt mondtam, a nagyfiam Aszódon tanul, bizonyítgatnom kellett, hogy nem bírósági döntés, hanem szülői ötlet, avagy javaslat nyomán került a város iskolájába. Aszódról, ugyanis, ha az iskola kerül szóba, mindenkinek a most éppen 130 éves Javítóintézet jut az eszébe először. Pedig - ha már a város iskoláiról beszélünk - fontos tudni, hogy Petőfi Sándor Aszódon tanult egy darabig, s ennek dokumentumait, emléktárgyait ma is megnézheti egy kiállításon bárki, aki a városban jár. Meg az is fontos, hogy az aszódi Petőfi Gimnázium is részese volt a hazai középiskolai ...

A teljes cikk az IPM 2014/9 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások