Kecske az ajtó mögött

Képzeljük el, hogy Ön egy televíziós vetélkedőben szerepel, és a végén három ajtó közül kell választania. Az egyik mögött egy autó van, a másik kettő mögött egy-egy kecske. Ön az 1-es ajtót választja, de még nem nyithatja ki. A műsorvezető - aki tudja, melyik ajtó mögött mi van - kinyitja a 2-es ajtót, amelyik mögött kecske van. Ezután Önhöz fordul: „Nem akarja esetleg mégis az 3-ast választani?" Vajon mikor jár jobban, ha kitart az eredeti választása, az 1-es mellett, vagy ha változtat?

A legtöbb embernek úgy tűnik, hogy teljesen mindegy, hogy változtat-e a választásán vagy sem. Miután a műsorvezető megmutatta az egyik kecskét, már csak két ajtó maradt. Az egyik mögött a másik kecske van, a másik mögött az autó. 50-50% az esélye, hogy megnyeri az autót, bármelyik ajtót választja a kettőből. Józan ésszel úgy tűnik, bármelyik ajtót választotta, ugyanakkora a nyerés esélye, nem oszt, nem szoroz, hogy megváltoztatja-e a döntését. A baj csak az, hogy ez a „józan" gondolkodás itt vakvágányra vezet! Hihetetlen, de ha a játékos megváltoztatja a döntését, és a más...

A teljes cikk az IPM 2014/9 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások